


Varkenshaas wordt traditioneel veel gegeten in Nederland. Toen ik ruim 20 jaar geleden aan mijn koksopleiding begon stond het op iedere menukaart. Met roomsaus of met pepersaus. Hoe geijkt kan het zijn. Kun je iemand nog wel verrassen met varkenshaas? Ik vind zeker van wel!
Sorry, maar 9 van de 10 mensen kunnen varkenshaas niet goed klaarmaken. De meesten verpesten dit kostbare stukje vlees. Het is een mager, mals stukje vlees. Lees daarom goed mijn kooktips bij dit recept voor deze versie met spek.
1. Laat de varkenshaas, voordat je aan de slag gaat, even op kamertemperatuur komen. Breng het vlees op smaak met een beetje zout, peper, geperste knoflook en een beetje fijngehakte rozemarijn.
2. Nu komt het belangrijkste. Zorg dat je het dunne deel opvouwt zodat je de varkenshaas mooi gelijkmatig kunt bakken. Wikkel er strak 3 plakjes ontbijtspek omheen. Verwarm de heteluchtoven voor op 180 graden.
3. Verwarm een ruime koekenpan op hoog vuur en smelt boter in de pan. Schroei de varkenshaas rondom dicht. Door het vlees dicht te schroeien, blijven de vleessappen in het vlees zitten. Blijf het vlees in beweging houden door het met een tang door de pan te rollen. Haal het vlees direct uit de pan nadat het goed rondom aangebraden is.
4. Laat daarna in de oven gecontroleerd doorgaren. Het beste kun je de kerntemperatuur opmeten met een kerntemperatuurmeter. Ideaal is 64 graden voor een sappige medium-rosé gebraden varkenshaas. Dit is meestal 10 à 12 minuten in de oven.
5. Je kunt de gaarheid ook voelen met je vingers. Bij weinig weerstand is het varkenshaasje rosé en bij veel weerstand is het vlees doorbakken. Laat het vlees eerst even enkele minuten rusten. Uiteindelijk snijd je het vlees met een scherp mes in mooie tranches. Dan weet je het zeker. Bak het vooral niet te lang, dan wordt de varkenshaas droog en taai. Garneer tenslotte met een beetje zout met eetbare bloemen.
Eet smakelijk!
Heb je de parelhoen met zoete aardappelpuree en groene aspergetips ook al eens geprobeerd?