0 0

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Ingredients

Adjust Servings:
4 Varkenshaasjes
150 gram Ontbijtspek
2 teentjes Knoflook
4 takjes Rozemarijn vers
snufje Zout met eetbare bloemen

Nutritional information

410
Kcal
15 g
Vet
67 g
Eiwit
1 g
Koolh.
0 g
Vezels

Varkenshaas omwikkeld met spek

  • 20 min.
  • Serves 4
  • Easy

Ingredients

Directions

Share

Hollandse tradities

Varkenshaas wordt traditioneel veel gegeten in Nederland. Toen ik ruim 20 jaar geleden aan mijn koksopleiding begon stond het op iedere menukaart. Met roomsaus of met pepersaus. Hoe geijkt kan het zijn. Kun je iemand nog wel verrassen met varkenshaas? Ik vind zeker van wel!

De perfect gebraden varkenshaas

Sorry, maar 9 van de 10 mensen kunnen varkenshaas niet goed klaarmaken. De meesten verpesten dit kostbare stukje vlees. Het is een mager, mals stukje vlees. Lees daarom goed mijn kooktips bij dit recept voor deze versie met spek.

 

 

 

 

Bereidingswijze

1. Laat de varkenshaas, voordat je aan de slag gaat, even op kamertemperatuur komen. Breng het vlees op smaak met een beetje zout, peper, geperste knoflook en een beetje fijngehakte rozemarijn.


2. Nu komt het belangrijkste. Zorg dat je het dunne deel opvouwt zodat je de varkenshaas mooi gelijkmatig kunt bakken. Wikkel er strak 3 plakjes ontbijtspek omheen. Verwarm de heteluchtoven voor op 180 graden.


3. Verwarm een ruime koekenpan op hoog vuur en smelt boter in de pan. Schroei de varkenshaas rondom dicht. Door het vlees dicht te schroeien, blijven de vleessappen in het vlees zitten. Blijf het vlees in beweging houden door het met een tang door de pan te rollen. Haal het vlees direct uit de pan  nadat het goed rondom aangebraden is.


4. Laat daarna in de oven gecontroleerd doorgaren. Het beste kun je de kerntemperatuur opmeten met een kerntemperatuurmeter. Ideaal is 64 graden voor een sappige medium-rosé gebraden varkenshaas. Dit is meestal 10 à 12 minuten in de oven.


5. Je kunt de gaarheid ook voelen met je vingers. Bij weinig weerstand is het varkenshaasje rosé en bij veel weerstand is het vlees doorbakken. Laat het vlees eerst even enkele minuten rusten. Uiteindelijk snijd je het vlees met een scherp mes in mooie tranches. Dan weet je het zeker. Bak het vooral niet te lang, dan wordt de varkenshaas droog en taai. Garneer tenslotte met een beetje zout met eetbare bloemen.

Eet smakelijk!

Varkenshaas omwikkeld met spek

Heb je de parelhoen met zoete aardappelpuree en groene aspergetips ook al eens geprobeerd?

(Visited 19.187 times, 2 visits today)

Mathijs Vrieze

Met plezier heb ik dit recept gemaakt. Hopelijk vind jij het net zo lekker als ik. Je doet me een groot plezier om via Facebook dit recept te delen met je vrienden. Zo zorgen we er samen voor dat meer mensen lekker, gezond en vers gaan koken!

previous
Romige chocolademousse duo met tropisch fruit
next
Eiersalade op toast
previous
Romige chocolademousse duo met tropisch fruit
next
Eiersalade op toast