• Home
  • Diner
  • Sushi van bloemkool, zalm en avocado
0 0

Deel op je social media:

Or you can just copy and share this url

Ingrediënten

Aantal porties
1 kilo Bloemkool
2 stuks Sjalot
2 teentjes Knoflook
1 eetl. Tahin sesampasta
5 Nori zeewier sushi vellen
1 Avocado
200 gram verse rauwe Zalmfilet
snufje Curry specerijenmix

Voedingswaarden p.p.

140
Kcal
8 g
Vet
8 g
Eiwit
6 g
Koolh.
4 g
Vezels

Sushi van bloemkool, zalm en avocado

Allergieën:
  • Vis
  • 30 min.
  • Porties: 8
  • Gemiddeld

Ingrediënten

Inleiding recept

Delen

Sushi, maar dan zónder rijst

Deze sushi is een gezondere variant op de originele versie met rijst. In plaats van rijst heb ik bloemkool gebruikt. Of ik het dan officieel nog sushi mag noemen weet ik niet, maar je begrijpt wat ik bedoel, toch? 🙂
De ingrediënten zijn voornamelijk verse rauwe zalm, avocado en bloemkoolrijst. De bloemkool plakt aan elkaar door deze heel fijn te hakken of te malen en er dan tahin sesampasta doorheen te roeren.

Zelf verse sushi maken is een feest

Als je dol bent op sushi, moet je dit absoluut zelf een keer gaan maken. Het is een leuk klusje wat je redelijk snel onder de knie hebt. Zorg dat je een sushimatje hebt of gebruik een placemat van (bamboe)stokjes. Hierdoor kun je de sushi strak oprollen.

Bekijk ook gerust een filmpje op Youtube hoe je het beste sushi rolt. Het voordeel van je eigen sushi maken is, dat je zelf de vulling kunt bepalen. Mijn favoriet is met zalm en avocado. Een snufje rode Thaise currypoeder op de zalm maakt het helemaal af.

Heb je de aflevering gezien van Vet Fit op SBS6?

Dit recept heb ik in die aflevering samen met René Froger en Anne-Marie Jung gekookt. Ze doen mee aan het programma Vet Fit omdat ze graag willen afvallen. Ik mocht ze inspireren met gezonde recepten. Het zijn beiden gezelligheidseters, daarom heb ik ervoor gekozen om gezondere variaties te maken op snacks/hapjes.

We hebben tijdens het koken en proeven veel gelachen, het was een hele leuke middag. De afleveringen zijn iedere dinsdag op SBS6 om 20.30 uur en kun je online ook nog terugkijken. Ik zit in aflevering 3 die op 20 maart is uitgezonden.

vet fit

Bereidingswijze

1. Rasp, snijd en hak de bloemkool fijn tot de grootte van een rijstkorrel. Maar je kunt hiervoor ook makkelijk een keukenmachine gebruiken. Snipper de sjalotten, pers de knoflookteentjes uit en bak deze in een eetlepel olijfolie op hoog vuur in een grote koekenpan. Voeg daarna de bloemkool toe en bak ca. 4 minuten op hoog vuur. Regelmatig roeren.


2. Schep de bloemkool in een ruime kom en laat iets afkoelen. Breng op smaak met een snufje zout en peper en meng er een flinke lepel tahin sesampasta doorheen. Nu gaat de bloemkool aan elkaar plakken zoals sushirijst.


3. Halveer de avocado door met een mes rondom tot de pit in de snijden. Draai de twee helften van elkaar los en verwijder de pit. Lepel in een vloeiende beweging het vruchtvlees met een eetlepel uit de schil en snijd de avocado in gelijke dunne reepjes. Snijd ook de rauwe zalm in gelijke dunne repen.


4. Leg een nori vel op een sushi rolmatje en verdeel ca. 4 eetlepels bloemkoolrijst gelijkmatig over het voorste tweederde deel. Leg aan het voorste deel van het nori vel een mooie rij rauwe zalm en daar tegenaan eenzelfde rij avocado. Bestrooi de zalm met een beetje curry specerijenmix.

Rol de sushi nu stevig op met behulp van het matje. Snijd de sushi met een scherp kartelmes in gelijke plakjes. Ik snijd 8 a 10 plakjes uit 1 rol. Met de hoeveelheid ingrediënten kun je 4 sushirollen maken. De voedingswaarden staan vermeld voor 8 personen, dus een halve rol p.p.

Sushi van bloemkool, zalm en avocado

Nog meer sushi, maar dan anders: met ei! Om je vingers bij af te likken.

#sushi #bloemkoolsushi #vetfit #zalm #avocado

(Visited 9.275 times, 1 visits today)

Mathijs Vrieze

Met plezier heb ik dit recept gemaakt. Hopelijk vind jij het net zo lekker als ik. Je doet me een groot plezier om via Facebook dit recept te delen met je vrienden. Zo zorgen we er samen voor dat meer mensen lekker, gezond en vers gaan koken!

vorige
Risotto met gepofte knoflook en Parmezaan
volgende
Kiprollade met Hasselback aardappelen en asperges
vorige
Risotto met gepofte knoflook en Parmezaan
volgende
Kiprollade met Hasselback aardappelen en asperges