• Home
  • Diner
  • Friet van knolselderij, in de oven geroosterd
0 0

Deel op je social media:

Or you can just copy and share this url

Ingrediënten

Aantal porties
1 Knolselderij
2 eetl. Olijfolie
1 eetl. Kruiden- en specerijenmix
1 eetl. Mayonaise
2 eetl. Kwark (magere Franse)

Voedingswaarden p.p.

160
Kcal
9 g
Vet
5 g
Eiwit
11 g
Koolh.
9 g
Vezels

Kookschrift

Je moet inloggen of een account aanmaken om dit recept toe te voegen aan je kookschrift.

Friet van knolselderij, in de oven geroosterd

  • 10 + 20min.
  • Porties: 4
  • Gemakkelijk

Ingrediënten

Inleiding recept

Delen

Friet! Knolselderij op een lekkere manier

De meeste mensen denken dat knolselderij alleen maar gebruikt wordt om erwtensoep van te maken. Of een selderijsalade of eventueel om door een aardappelpuree te stampen. Maar wist je dat je van knolselderij ook lekkere friet kunt maken? Door ze in frietjes te snijden en te roosteren in de oven maak je van groenten eten een feestje!


Meer groenten eten, zonder dat je er erg in hebt

Het is gezond om dagelijks veel groenten te eten. Dat weten we allemaal toch heus wel? Maar hoeveel groenten is dan goed? Het Voedingscentrum geeft in de Schijf van Vijf het advies om 250 gram groenten per persoon per dag te eten. Ik adviseer ruim 375 gram! Niet om het Voedingscentrum tegen de schenen te schoppen hoor, maar eigenlijk zou het advies 375 gram moeten zijn. Dat is terug te lezen in verschillende betrouwbare wetenschappelijke studies en onderzoeken.

Waarom adviseren ze bij het Voedingscentrum dan toch maar 250 gram? Omdat dat een “haalbaar” doel is voor de meeste mensen, vinden ze. Een compromis dus. Daarom zeg ik: daag jezelf uit en probeer aan 375 gram groenten per dag te komen. Geen compromis. Veel groenten eten is goed voor je lijf! Lekker frietjes eten, patat van knolselderij.

 

 

 

 

 

Bereidingswijze

1. Verwarm de heteluchtoven voor op 220 graden. Snijd van de onder- en bovenkant van de knolselderij een klein plakje af zodat je hem veilig op de snijplank kunt leggen zonder dat ie er vanaf rolt. Nu kun je rondom de schil met een koksmes eraf snijden. Je houdt ongeveer 750 gram over. Maak vloeiende bewegingen en ga niet hakken. Zorg dat je mes scherp is.


2. Als de schil er helemaal af is kun je deze weggooien, die heb je niet meer nodig. Snijd de schoongemaakte knolselderij doormidden. Daarna leg je hem neer en snijd je vervolgens plakken en repen. Probeer plakken en repen te snijden van gelijke dikte zodat alle frietjes tegelijkertijd gaar zijn.


3. Meng in een ruime mengkom de knolselderij met een scheutje olijfolie en kruiden- en specerijenmix. Welke specerijen en kruiden je gebruikt mag je zelf uitvogelen. Misschien heb je nog wel wat restjes die je zelf met elkaar kunt mixen. Wat in ieder geval erg lekker is, is iets pittigs (bijvoorbeeld chilivlokken), iets kruidigs (zoals rozemarijn) en een specerij als bijvoorbeeld gemalen komijn en/of kerrie. Knoflook doet het ook altijd goed. Mix door elkaar.


4. Verdeel de rauwe, gekruide knolselderij gelijkmatig over een bakplaat met bakpapier. Rooster in de heteluchtoven ongeveer 20 minuten. Check je oven, want iedere oven is verschillend. Tussentijds open je de oven af en toe om de hete damp te laten ontsnappen. Hierdoor wordt het eindresultaat iets knapperiger.

Hoewel ze de vorm hebben van friet is het natuurlijk geen gefrituurde superknapperige patat. Maar hé, dit is heel gezond en zonder problemen eet je tijdens je diner 2 soorten groenten en kom je dus wél aan je 350 gram groenten per dag. Als ze klaar zijn bestrooi je ze naar smaak met nog wat grof zeezout.

5. Meng tenslotte de kwark en mayonaise door elkaar en dippen maar! Op deze manier heb je wel de smaak van mayonaise, maar is deze veel minder vet en heeft ook minder calorieën. Een win-win situatie dus…

knolselderij friet groenten

#knolselderij #friet #knolselderijfriet #oven #groenten

Deze knolselderijfriet smaakt bijvoorbeeld heerlijk bij deze rauwkostsalades

(Visited 9.829 times, 1 visits today)

Mathijs Vrieze

Met plezier heb ik dit recept gemaakt. Hopelijk vind jij het net zo lekker als ik. Je doet me een groot plezier om via Facebook dit recept te delen met je vrienden. Zo zorgen we er samen voor dat meer mensen lekker, gezond en vers gaan koken!

vorige
Drie snelle verse rauwkostsalades
volgende
Quiche met aardappel, geitenkaas en spek
vorige
Drie snelle verse rauwkostsalades
volgende
Quiche met aardappel, geitenkaas en spek