


De verse bietjes zijn niet alleen spectaculair van kleur, maar ook heerlijk van smaak! In dit gerecht met paddenstoelen heb ik ze flinterdun geschaafd en in een honing-tijmdressing gemarineerd.
Veel mensen kennen de voorgekookte rode bietjes uit de supermarkt. De rode kleur zit nog lang aan je handen en aan je keukengerei. Met deze rauwe bietjes heb je dat geklieder niet. De gele zijn wat zoeter van smaak en de chioggia bietjes (ook wel tijgerbietjes genoemd) hebben een mooie kleurschakering.
Met elkaar gecombineerd zorgen ze voor het mooiste kleurenpalet. Mocht je ze niet kunnen vinden, vraag er dan naar bij je groenteboer, die kan ze zeker voor je regelen. Na vraag, komt aanbod mensen! Je kunt deze salade ook maken van gewone rauwe rode bieten.
1. Maak in een ruime mengkom de dressing van olijfolie, azijn, honing en geplukte verse tijm. Breng op smaak met zout en peper en meng alles door elkaar. Proef! Hij mag best hoog op smaak zijn, want dressing geeft smaak.
2. Schil de bieten en laat de knot aan de onderkant er even aan zitten. Dat is je houvast om te schaven of te snijden. Schaven is het meest handig, als je tenminste een schaaf hebt, maar anders even goed je best doen om ze zo dun mogelijk te snijden. Je hebt een escape, je kunt de bieten eventueel ook in blokjes snijden. Meng de bieten door de dressing.
3. Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan goudbruin. Af en toe omschudden en nét voordat je denkt dat ze klaar zijn haal je ze uit de pan. Ze garen altijd nog iets door en te ver gebakken maakt de smaak bitter. Laat afkoelen op een bordje.
4. Bak in dezelfde koekenpan de paddenstoelen. Grote exemplaren snijd je even in een paar plakjes. In een scheutje olijfolie op hoog vuur flink bakken. Niet te lang bakken die paddenstoelen, want dan worden ze slap. En dit wordt een krokante salade. Haal de paddenstoelen uit de pan. Pof nu nog even de cherrytomaatjes in de koekenpan. Ze worden hierdoor zacht en krijgen meer smaak. Regelmatig omschudden.
5. Maak de borden op. Verdeel de veldsla en de verschillende groenten over de borden. Sprenkel nog wat dressing erover. Tot slot brokkel je nog wat geitenkaas of feta én de pijnboompitjes erover. Tijdens lunch of diner lekker kleurrijk genieten!
Heb je de salade met geroosterde pompoen, walnoten en auberginedip ook al geprobeerd?