


Een appel of peer nemen we vaak mee als gemakkelijk en gezond tussendoortje. En terecht. Als je trek krijgt, kun je maar beter iets gezonds bij je hebben in de vorm van een stuk fruit, zodat je niet iets ongezonds naar binnen gaat proppen. Heb je er ooit aan gedacht om als tussendoortje een appel-peer crumble te maken en dit mee te nemen naar je werk? Reken maar dat je collega’s jaloers op je zullen zijn.
Ook onderweg ergens naartoe kun je van deze crumble van appels en peren genieten. En als toetje… om je vingers bij af te likken! En het mooiste is, je hebt de ingrediënten van dit recept vaak wel standaard in huis.
Door gemalen kaneel en stukjes stemgember toe te voegen til je de appel en peer naar een hoger niveau. Daarnaast is gember ook nog eens gezond, een win-win situatie dus. Probeer maar eens uit.
Maar ook de crumble is zeker de moeite waard. Door amandelmeel met een beetje suiker en roomboter te kruimelen ontstaat er een geweldige smaakexplosie. In plaats van amandelmeel kun je ook gewoon meel gebruiken. Maar als je de crumble een keer met amandelmeel hebt gemaakt, dan wil je nooit anders meer.
Neem je het mee als (koud) tussendoortje, zorg dan dat je het in handige ovenschaaltjes maakt zodat je het makkelijk mee kunt nemen. Zowel koud als warm is het lekker. Kijk even wat jij zelf het lekkerst vindt. Lauwwarm is mijn favoriet, dus als je een oven of magnetron hebt om het nog even op te warmen: doen! Als je het als dessert eet zou ik ze warm serveren. Misschien wel met een bol ijs erbij. Geniet van elke hap.
1. Schil de appels en peren, snijd de klokhuizen eruit en snijd het fruit in gelijke stukjes. Plet de gemberbolletjes en hak in kleine stukjes. Meng de appel- en perenblokjes door de stemgember en kaneel in een ruime mengkom.
2. Zet 4 ovenschaaltjes klaar en verwarm de heteluchtoven voor op 170 graden. Je kunt de crumble ook maken in een bakblik of ovenschaal. Bedek deze dan met een stuk bakpapier.
3. Weeg de ingrediënten voor de crumble nauwkeurig af. Laat de boter even op kamertemperatuur komen. Snijd de boter in dunne plakjes, dan is ie zo op kamertemperatuur. Meng het amandelmeel en de suiker door elkaar en kruimel daar de boter doorheen. Kruimel telkens tussen je vingertoppen. Laat het geen bal worden, maar zorg er iedere keer voor dat het deegje weer gaat kruimelen.
4. Verdeel de kruimels gelijkmatig over het appel-peer mengsel. Bak af in de heteluchtoven op 170 graden, ongeveer 20 à 25 minuten.
Eet smakelijk!
Nog een lekker tussendoortje met fruit? Probeer dit bananabread dan ook eens.
#appel #peer #crumble #recept #amandelmeel #gember